PFI ARTS GRÀFIQUES - SERIGRAFIA


La serigrafia és una tècnica d'impressió mil·lenària que permet estampar diversos materials, fent ús d'una malla (pantalla) sense perdre qualitat malgrat les repeticions de l'estampat.

La impressió serigràfica està basada en la transferència de tinta mitjançant una malla tensada en un marc. Aquesta malla, una per a cada color, es treballa prèviament aplicant un producte per insolar, que bloquejarà el pas de la tinta a aquelles zones on no es vulgui estampar i finalment es fa el revelat del disseny a la pantalla. Per imprimir s'aplica tinta sobre la malla tensada i s'hi exerceix pressió amb una rascleta, traspassant la tinta sobre una superfície de paper, roba, vidre, fusta, etc.


El PFI d’Arts Gràfiques, realitza tres tècniques bàsiques de serigrafia.

1.     Dissenyar amb adhesius de paper de diferents formes: d’estrelles,  quadrats, triangles, rectangles, etc. Amb aquestes formes els alumnes fan un disseny sobre la pantalla. Aquest tipus d’impressió només permet fer un màxim de 5 còpies, ja que l’adhesiu es deteriora amb el pas de la tinta. 

 

2.     Dissenyar amb vinils adhesius. L’alumne ha de buscar o fer un disseny propi i dibuixar-lo sobre el vinil, retallar-lo amb tisores o cúter i passar-lo a la pantalla. Aquest tipus d’impressió permet fer un màxim de 10 còpies, perquè el vinil amb el pas de la tinta s’acaba desenganxat de la pantalla.

 

3.     Dissenyar un dibuix a mà o des de l’ordinador. En el primer cas caldrà escanejar el dibuix i en els dos casos, es fa una còpia en un fotolit, aquest fotolit es porta al laboratori de serigrafia perquè facin el revelat a la pantalla. Aquest tipus d’impressió ens permet fer unes 250 còpies.

En tots els casos els alumnes han de seguir els següents passos:

ü  Han de preparar la pantalla amb precinte per protegir el bastidor.

ü  Han de posar la pantalla a les frontisses.

ü  Han d’enquadrar i fitxar el paper o roba sobre el suport de fusta.

ü  Han de registrar i enquadrar el disseny.

ü  Han de passar la rascleta amb la tinta o les tintes adequades.

ü  Han de netejar la pantalla i retirar el precinte.

ü  Han de retallar i enquadernar les serigrafies.