Anem al Mercat de Sant Josep "La Boqueria"


El grup d’Hoteleria, el dimarts 25 de gener de 2022, va fer una sortida al Mercat de Sant Josep (La Boqueria).

El Ferran ens va explicar els diferents productes que podem trobar al mercat.

Vam conèixer, en Josep, el pagès que ens va explicar que tenia els horts, al Parc Agrari del Llobregat (Sant Boi i Sant Joan Despí). Ell era la tercera generació que feia de pagès. Ens va explicar una mica la seva feina. Una feina molt dura, perquè no tenia festes ni vacances, ja que havia de plantar, regar, recollir i cuidar les verdures i tot allò que conrea. Ens va dir que venia dos tipus de pomes:

- La Golden, de color groc-verdós, suau i més toveta, especial per fer pomes al forn.
- La Fuji, de color vermellós, molt dolça i forta.


Després, vam anar a la parada dels “Ous de Calaf”. Es dediquen als ous en exclusiva i, a part dels de gallina, en tenien d'ànec, d’estruç, d’emú, d’oca, de gallina, de guatlla i altres ous de temporada.



Aquí vam conèixer, que vol dir la numeració que porten impresa a la closca. Ens hem de fixar en el primer número del codi que apareix a l’ou. Aquest número pot anar del 0 al 3 i indica com estan criades les gallines.
  • Ous amb codi 0: provenen de gallines criades i alimentades de manera ecològica.
  • Ous amb codi 1: són ous de gallines criades al camp, que viuen a l’aire lliure. En aquest cas, s’alimenten amb pinso.
  • Ous amb codi 2: són ous de gallines criades a terra, però dins d’una nau o recinte tancat. No estan en gàbies, però tenen reduïda la seva mobilitat.
  • Ous amb codi 3: són ous de gallines criades en gàbies.

Tots els ous són bons, l'única diferència és el color i el sabor.

Els ous de gallina tenen la closca de diferent color, segon la raça de la gallina. Les gallines blanques ponen ous blancs i les gallines marrons i negres ponen ous morenos.

Tot seguit, vam parlar amb l’Àngels, la venedora de la parada de l’aviram. Va començar a treballar quan tenia 15 anys i ja porta 43 treballant al mercat. Ens va parlar que els de sanitat eren molt estrictes i que tot havia de tenir el registre sanitari correcte.


També vam visitar la peixateria, on la Lluïsa ens va dir que la seva jornada laboral començava a les 4 h de la matinada i ens va explicar les diferències entre Mercabarna i la Llotja de peix.

A la Llotja el peix prové directament del mar i se subhasta al millor preu i a Mercabarna es compra directament al preu que et diuen. Ells compren a Mercabarna, una part la tenen a la parada i l’altre a les càmeres frigorífiques. També tot el peix que es ven a La Boqueria prové del mar i no es ven peix de riu.

La Lluïsa va comentar que ella era la 5a generació de la seva família que estava al mercat.


També vam veure unes parades molt petites, que venien "menuts" (cervells, fetge, estòmec, peus, oreilles, llengua...) que segons ens van dir, portava molt aliment.

La sortida ens va agradar molt. Va ser molt curiosa, interessant i enriquidora. Ens va descobrir coses noves. I ens va agafar ganes de comprar al mercat.